donderdag, juli 18 2024

Wat is een loopbaancoach?

Een loopbaancoach is een professionele begeleider die individuen helpt bij het plannen en beheren van hun loopbaan. Loopbaancoaching is gericht op het ondersteunen van mensen in het nemen van beslissingen met betrekking tot hun carrière, het ontdekken van hun passies en talenten, het identificeren van loopbaandoelen en het ontwikkelen van een strategie om deze doelen te bereiken.

Wat is het doel van een loopbaancoach?

Het doel van een loopbaancoach is om individuen te helpen bij het nemen van weloverwogen carrièrebeslissingen, het maximaliseren van hun potentieel en het bereiken van persoonlijke en professionele voldoening.

Waarom zou ik een loopbaancoach inschakelen?

Loopbaancoaching kan tal van voordelen bieden, ongeacht waar je je bevindt in je carrière. Hier zijn enkele manieren waarop loopbaancoaching je kan helpen:

Carrière-richting en doelbepaling:

Een loopbaancoach kan je helpen bij het identificeren van je passies, sterke punten en interesses, en kan je begeleiden bij het vaststellen van duidelijke carrièredoelen. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van waar je naartoe wilt in je loopbaan.

Carrièreverandering:

Als je overweegt om van loopbaan te veranderen, kan een loopbaancoach je helpen bij het plannen en uitvoeren van een soepele overgang. Ze kunnen je ondersteunen bij het identificeren van de benodigde vaardigheden, het zoeken naar nieuwe kansen en het omgaan met eventuele angsten of onzekerheden.

Verbeterde zelfbewustzijn:

Loopbaancoaching kan je helpen beter inzicht te krijgen in jezelf, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Dit kan leiden tot een beter begrip van je sterke punten, zwakke punten, waarden en motivaties.

Sollicitatievoorbereiding:

Een loopbaancoach kan je helpen bij het schrijven van effectieve cv’s en sollicitatiebrieven, en kan je voorbereiden op sollicitatiegesprekken, inclusief oefeningen en feedback om je zelfvertrouwen te vergroten.

Persoonlijke ontwikkeling:

Loopbaancoaching kan je ondersteunen bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden zoals time management, communicatie en leiderschap. Dit kan je helpen zowel op professioneel als persoonlijk vlak te groeien.

Stressmanagement:

Als je te maken hebt met werkgerelateerde stress of burn-out, kan een loopbaancoach je helpen bij het identificeren van de oorzaken en het ontwikkelen van strategieën om stress te verminderen en een gezonde werk-privébalans te behouden.

Loopbaanvooruitgang:

Als je je in een impasse bevindt of voelt dat je carrière is gestagneerd, kan een loopbaancoach je helpen bij het identificeren van kansen voor groei en vooruitgang, en bij het ontwikkelen van een plan om je carrière te bevorderen.

Zelfvertrouwen en motivatie:

Een loopbaancoach kan je helpen bij het vergroten van je zelfvertrouwen en motivatie door middel van positieve bekrachtiging en het stellen van realistische doelen.

Kortom, loopbaancoaching kan dienen als een waardevol hulpmiddel om je loopbaan te verbeteren, je persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en je te begeleiden bij belangrijke carrièrebeslissingen. Het kan je helpen om meer voldoening en succes in je werk te bereiken. Het is echter belangrijk om samen te werken met een ervaren en gekwalificeerde loopbaancoach die aansluit bij jouw behoeften en doelen.

 

Hoe verloopt een loopbaancoaching traject?

Een loopbaancoachingstraject verloopt meestal in verschillende fasen en kan variëren afhankelijk van de behoeften en doelen van de cliënt en de aanpak van de loopbaancoach. Hier is een algemene beschrijving van hoe een loopbaancoachingstraject kan verlopen:

Fase 1: Intake en kennismaking

Kennismakingsgesprek: Het traject begint met een initiële kennismaking tussen de cliënt en de loopbaancoach. Tijdens dit gesprek leer je elkaar beter kennen en bespreek je de verwachtingen, doelen en behoeften van de cliënt.

Doelstellingen vaststellen: Samen met de loopbaancoach bepaal je duidelijke doelstellingen voor het coachingstraject. Dit kunnen doelen zijn zoals het vinden van een nieuwe baan, het verbeteren van je huidige carrière, het ontwikkelen van specifieke vaardigheden, enzovoort.

Fase 2: Zelfevaluatie en diagnose

Zelfreflectie: In deze fase ga je dieper in op jezelf door middel van zelfevaluatie. Je bespreekt je sterke punten, zwakke punten, interesses, waarden en persoonlijke en professionele doelen.

Assessments (optioneel): De loopbaancoach kan assessments en tests aanbieden om meer inzicht te krijgen in je persoonlijkheid, vaardigheden en loopbaanvoorkeuren. Dit kan helpen bij het verfijnen van je zelfbeeld en loopbaandoelen.

Fase 3: Planning en strategie

Loopbaanverkenning: Samen met de coach ga je carrièremogelijkheden verkennen, zowel binnen je huidige branche als daarbuiten. Je onderzoekt verschillende opties en identificeert welke het beste bij je passen.

Ontwikkeling van een actieplan: Op basis van je doelen en de resultaten van zelfevaluatie, stel je samen met de loopbaancoach een concreet actieplan op. Dit omvat stappen die je moet nemen om je doelen te bereiken, zoals het verwerven van vaardigheden, het zoeken naar vacatures of het ontwikkelen van netwerkcontacten.

Fase 4: Uitvoering en ondersteuning

Coachingssessies: Gedurende het coachingstraject heb je regelmatig sessies met de loopbaancoach. Deze sessies kunnen in persoon, telefonisch of via videoconferentie plaatsvinden. Tijdens deze sessies bespreek je de voortgang, uitdagingen en succesmomenten.

Vaardigheden en hulpbronnen: De loopbaancoach kan je helpen bij het ontwikkelen van specifieke vaardigheden, zoals sollicitatievaardigheden, netwerken en communicatie. Ze kunnen ook informatie delen over relevante hulpbronnen en workshops.

Fase 5: Evaluatie en afronding

Evaluatie: Aan het einde van het coachingstraject evalueer je samen met de coach of je je doelen hebt bereikt en hoeveel vooruitgang je hebt geboekt. Dit helpt bij het beoordelen van het succes van de coaching.

Afronding: Het coachingstraject wordt afgerond met een afrondend gesprek waarin je bespreekt wat je hebt geleerd, welke inzichten je hebt opgedaan en welke stappen je wilt nemen na de coaching.

Het is belangrijk op te merken dat loopbaancoaching flexibel is en wordt afgestemd op de individuele behoeften van de cliënt. Sommige trajecten kunnen kort zijn, terwijl andere langer duren, afhankelijk van de complexiteit van de doelen en uitdagingen van de cliënt. Het succes van het traject hangt vaak af van de toewijding en actieve deelname van de cliënt.

Hoe vind ik een goede loopbaancoach

Het vinden van een goede loopbaancoach vereist wat onderzoek en overweging, omdat het belangrijk is om een coach te kiezen die goed bij jou en je behoeften past. Hier zijn stappen die je kunt volgen om een goede loopbaancoach te vinden:

 • Bepaal je doelen: Voordat je op zoek gaat naar een loopbaancoach, is het belangrijk om duidelijk te zijn over wat je wilt bereikenmet loopbaancoaching. Dit zal je helpen bij het vinden van een coach met de juiste expertise en ervaring.
 • Vraag om aanbevelingen: Vraag vrienden, familieleden, collega’s of zakelijke contacten of ze een loopbaancoach kunnen aanbevelen. Persoonlijke aanbevelingen kunnen waardevol zijn.
 • Online zoekopdracht: Gebruik zoekmachines en online platforms om loopbaancoaches in jouw regio te vinden. Veel coaches hebben websites of profielen op professionele netwerken zoals LinkedIn.
 • Check referenties: Lees recensies en testimonials van voormalige cliënten van de loopbaancoach om een idee te krijgen van hun succes en tevredenheid.
 • Controleer kwalificaties en ervaring: Bekijk de achtergrond en ervaring van de coach. Zoek naar coaches met relevante certificeringen en ervaring in loopbaancoaching.
 • Vraag om een gratis consult: Veel loopbaancoaches bieden een gratis kennismakingsgesprek aan waarin je kunt bespreken wat je wilt bereiken en hoe de coach je kan helpen. Dit is een goede gelegenheid om de coach beter te leren kennen en te beoordelen of er een goede klik is.
 • Interview de coach: Tijdens het consult kun je vragen stellen om de coach beter te begrijpen. Vraag naar hun aanpak, methodologie, tarieven, beschikbaarheid en hoe ze omgaan met vertrouwelijkheid.
 • Chemie en persoonlijke klik: Het is belangrijk om een coach te kiezen waarmee je een goede persoonlijke klik hebt. Je moet je comfortabel voelen om open en eerlijk te praten over je loopbaan.
 • Vraag om referenties: Vraag de coach om referenties van eerdere cliënten die je kunt benaderen om hun ervaringen met de coach te bespreken.
 • Controleer ethische normen: Zorg ervoor dat de coach zich houdt aan ethische normen en gedragscodes voor loopbaancoaches.
 • Vergelijk meerdere opties: Overweeg meerdere coaches te interviewen voordat je een beslissing neemt. Dit geeft je de kans om de coach te vinden die het beste bij jou past.
 • Betaalbaarheid: Let op de tarieven van de coach en zorg ervoor dat deze binnen je budget vallen.

Het vinden van de juiste loopbaancoach kan een waardevolle investering in je carrière zijn. Neem de tijd om de juiste coach te vinden die je kan helpen bij het bereiken van je loopbaandoelen.

 

Welke loopbaancoach past bij mij?

Als je overweegt om met een loopbaancoach te werken, is het belangrijk om de juiste vragen te stellen om ervoor te zorgen dat de coach goed bij jouw behoeften en doelen past. Hier zijn enkele vragen die je kunt stellen aan een loopbaancoach tijdens een kennismakingsgesprek:

Kwalificaties en ervaring:

 • Wat is jouw achtergrond en ervaring als loopbaancoach?
 • Heb je specifieke certificeringen of opleidingen in loopbaancoaching?
 • Kun je voorbeelden geven van succesverhalen van cliënten met wie je hebt samengewerkt?

Aanpak en methodologie:

 • Kun je uitleggen hoe jouw coachingproces eruitziet?
 • Welke methoden en tools gebruik je om cliënten te ondersteunen?
 • Hoe ga je om met verschillende persoonlijke en professionele situaties?

Doelstellingen en verwachtingen:

 • Hoe bepaal je samen met cliënten hun doelen en verwachtingen?
 • Wat kunnen cliënten verwachten van een typische coachingssessie?
 • Hoe meet je de voortgang en het succes van de coaching?

Tarieven en tijdsbesteding:

 • Wat zijn je tarieven en betalingsvoorwaarden?
 • Hoe vaak vinden de coachingssessies plaats en hoe lang duren ze?
 • Heb je een beleid voor annuleringen en wijzigingen in afspraken?

Specialisaties en expertisegebieden:

 • Heb je ervaring in het begeleiden van cliënten in mijn specifieke branche of situatie?
 • Kun je me vertellen over je specialisaties of expertisegebieden binnen loopbaancoaching?

Referenties en getuigenissen:

 • Kun je referenties delen van eerdere cliënten die je hebt gecoacht?
 • Heb je getuigenissen of aanbevelingen van eerdere cliënten?

Chemie en fit:

 • Hoe zorg je ervoor dat er een goede klik is tussen jou en je cliënten?
 • Hoe ga je om met verschillende persoonlijkheden en communicatiestijlen?

Vertrouwelijkheid en ethiek:

 • Welke maatregelen neem je om de vertrouwelijkheid van cliëntinformatie te waarborgen?
 • Volg je een ethische gedragscode als loopbaancoach?

Resultaten en verwachtingen:

 • Wat kunnen cliënten realistisch gezien verwachten te bereiken met loopbaancoaching?
 • Hoe meet je het succes van de coaching?

Het stellen van deze vragen kan je helpen om een goed beeld te krijgen van de loopbaancoach, hun benadering en hoe ze je kunnen ondersteunen bij het bereiken van jouw loopbaandoelen. Het is belangrijk om een coach te kiezen die aansluit bij jouw behoeften en met wie je je comfortabel voelt om samen te werken.

 

Wat zijn de kosten van een loopbaancoach?

De kosten van een loopbaancoach kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, de ervaring en kwalificaties van de coach, het type coaching dat wordt aangeboden en de duur van het coachingstraject. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor de kosten van loopbaancoaching:

 • Uurtarief: Veel loopbaancoaches hanteren een uurtarief dat kan variëren van ongeveer €50 tot €250 per uur of zelfs meer, afhankelijk van de locatie en de expertise van de coach. Coaches met meer ervaring en specialisaties in bepaalde vakgebieden kunnen hogere tarieven in rekening brengen.
 • Sessieduur: Loopbaancoachingssessies kunnen variëren in duur, meestal tussen 60 minuten en 90 minuten. Het tarief kan variëren op basis van de sessieduur.
 • Aantal sessies: De totale kosten van loopbaancoaching zijn afhankelijk van het aantal sessies dat je nodig hebt. Sommige cliënten kunnen baat hebben bij slechts enkele sessies, terwijl anderen mogelijk een langer traject nodig hebben.
 • Pakketten: Sommige coaches bieden pakketten aan waarin meerdere sessies zijn inbegrepen tegen een gereduceerd tarief. Deze pakketten kunnen financieel voordeliger zijn als je van plan bent om meerdere sessies te volgen.
 • Locatie: De kosten kunnen variëren afhankelijk van de locatie waar je de loopbaancoaching ontvangt. In grote steden kunnen de tarieven doorgaans hoger zijn dan in landelijke gebieden.
 • Specialisaties: Loopbaancoaches met specialisaties in specifieke vakgebieden, zoals executive coaching, carrièreverandering of ondernemerscoaching, kunnen hogere tarieven vragen vanwege hun expertise.
 • Ervaring: Coaches met jarenlange ervaring en een bewezen staat van dienst kunnen hogere tarieven rechtvaardigen vanwege hun expertise en succes met eerdere cliënten.

Het is belangrijk om je budget in overweging te nemen bij het selecteren van een loopbaancoach. Bedenk ook dat loopbaancoaching vaak wordt beschouwd als een investering in je toekomstige carrière en persoonlijke ontwikkeling. Het kan de moeite waard zijn om te investeren in een coach met de juiste kwalificaties en ervaring om je te helpen je doelen te bereiken.

Voordat je met een loopbaancoach begint, is het raadzaam om de tarieven en betalingsvoorwaarden te bespreken en duidelijkheid te krijgen over wat is inbegrepen in het tarief, zoals sessieduur, follow-upondersteuning en eventuele materialen of assessments.

 

Kan ik loopbaancoaching vergoed krijgen via mijn werkgever?

Sommige werkgevers bieden loopbaanadvies en -ondersteuning als onderdeel van hun personeelsvoorzieningen. Deze diensten kunnen variëren van gratis workshops en trainingsprogramma’s tot individuele loopbaancoachingssessies. Als je geïnteresseerd bent in loopbaanadvies via je werkgever, kun je de volgende stappen overwegen:

 • Informeer bij de HR-afdeling: Neem contact op met de afdeling Human Resources (HR) van je werkgever om te informeren naar de beschikbare loopbaanontwikkelingsprogramma’s en -diensten. Zij kunnen je vertellen of er loopbaancoaches of -adviseurs beschikbaar zijn voor medewerkers.
 • Bekijk personeelsvoorzieningen: Controleer de personeelsvoorzieningen en het beleid van je werkgever om te zien of er expliciet wordt verwezen naar loopbaanadvies en -ondersteuning. Sommige werkgevers hebben specifieke programma’s voor loopbaanontwikkeling.
 • Informeer naar beschikbare diensten: Vraag HR om informatie over welke specifieke diensten en ondersteuning beschikbaar zijn. Dit kan variëren van workshops over cv-opbouw en sollicitatietechnieken tot individuele loopbaancoachingssessies.
 • Maak een afspraak: Als loopbaanadvies beschikbaar is, maak dan een afspraak om met een loopbaancoach of -adviseur te praten. Tijdens het gesprek kun je je loopbaandoelen en behoeften bespreken.
 • Profiteer van trainingen en workshops: Als je werkgever workshops en trainingen aanbiedt, overweeg dan om deel te nemen. Deze sessies kunnen waardevolle informatie en vaardigheden bieden voor loopbaanontwikkeling.
 • Houd rekening met vertrouwelijkheid: Als je bezorgd bent over vertrouwelijkheid, bespreek dan met de loopbaancoach of HR-vertegenwoordiger hoe persoonlijke informatie wordt behandeld en gedeeld.

Het is belangrijk om te onthouden dat loopbaanadvies via je werkgever meestal is gericht op het ondersteunen van je professionele groei binnen de organisatie. Als je overweegt van baan te veranderen of meer algemeen loopbaanadvies wilt, kan het nodig zijn om externe loopbaancoaching te overwegen. In dat geval kun je ook vragen of je werkgever bereid is om een deel van de kosten voor externe loopbaancoaching te dekken als onderdeel van je arbeidsvoorwaarden.

 

Is er ook een andere manier om gratis loopbaancoaching te krijgen?

Het krijgen van gratis loopbaancoaching kan soms mogelijk zijn, afhankelijk van je locatie, situatie en beschikbare middelen. Hier zijn enkele manieren om gratis of goedkope loopbaancoaching te verkrijgen:

 • Overheids- en non-profitorganisaties: In sommige landen bieden overheidsinstanties en non-profitorganisaties gratis of gesubsidieerde loopbaancoaching aan voor specifieke doelgroepen, zoals werklozen, mensen met een laag inkomen of jongeren. Deze programma’s zijn bedoeld om mensen te helpen bij het vinden van werk of bij het verbeteren van hun loopbaanvooruitzichten. Je kunt contact opnemen met lokale arbeidsbureaus, gemeentelijke diensten of non-profitorganisaties om te zien of ze dergelijke programma’s aanbieden.
 • Universiteiten en hogescholen: Als je momenteel studeert aan een universiteit of hogeschool, kan het zijn dat je gratis loopbaancoaching kunt krijgen via de loopbaandienst van de instelling. Deze diensten bieden vaak loopbaanadvies aan studenten en alumni.
 • Vrijwillige coaches: Sommige loopbaancoaches bieden pro bono of vrijwillige coachingssessies aan. Dit kan variëren afhankelijk van de coach en hun beschikbaarheid. Het kan de moeite waard zijn om te zoeken naar coaches die bereid zijn om af en toe gratis sessies aan te bieden.
 • Online bronnen: Er zijn online platforms en hulpmiddelen beschikbaar waarmee je gratis informatie en advies kunt vinden over loopbaanontwikkeling, sollicitaties en cv-verbetering. Deze bronnen kunnen nuttig zijn als je op zoek bent naar algemene loopbaaninformatie.
 • Loopbaangroepen en workshops: Sommige gemeenschaps- en carrièrecentra bieden gratis of betaalbare loopbaangroepen en workshops aan. Deze kunnen waardevolle informatie en ondersteuning bieden.
 • Netwerken: Praat met vrienden, familieleden, collega’s en zakelijke contacten. Misschien kennen ze een loopbaancoach die bereid is om gratis advies te geven of kunnen ze je doorverwijzen naar waardevolle bronnen.

Hoewel het mogelijk is om gratis loopbaancoaching te vinden, is het belangrijk op te merken dat gratis opties vaak beperkter kunnen zijn in termen van beschikbaarheid en individuele aandacht. Als je specifieke behoeften hebt en op zoek bent naar gepersonaliseerde begeleiding, kan het de moeite waard zijn om te overwegen te investeren in betaalde loopbaancoaching, omdat dit kan leiden tot waardevolle resultaten en groeimogelijkheden in je carrière.

 

Kan ik loopbaancoaching krijgen via het UWV?

Ja, in Nederland kun je in sommige gevallen loopbaancoaching krijgen via het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Het UWV biedt verschillende diensten en programma’s om mensen te ondersteunen bij hun loopbaanontwikkeling en re-integratie op de arbeidsmarkt. Hier zijn enkele van de manieren waarop loopbaancoaching via het UWV beschikbaar kan zijn:

 • Werkfit maken: Als je door gezondheidsproblemen of andere omstandigheden tijdelijk niet kunt werken, kan het UWV je ondersteunen bij het “werkfit maken”. Dit omvat loopbaanadvies en het ontwikkelen van een plan om je voor te bereiden op terugkeer naar de arbeidsmarkt.
 • Naar werk: Het UWV biedt ondersteuning bij het zoeken naar passend werk. Dit kan bestaan uit loopbaanadvies, sollicitatietrainingen, het verbeteren van je cv en hulp bij het vinden van vacatures.
 • Werkplekonderzoek: Als je een arbeidsbeperking hebt, kan het UWV een werkplekonderzoek uitvoeren om te bepalen welke aanpassingen of ondersteuning nodig zijn om je in staat te stellen (weer) te werken.
 • Outplacement: In sommige gevallen kan het UWV outplacementdiensten aanbieden om je te helpen bij het vinden van nieuw werk, vooral als je na ontslag op zoek bent naar een nieuwe baan.
 • Jobcoaching: Het UWV kan jobcoaching financieren om je te ondersteunen bij het vinden en behouden van werk als je een arbeidsbeperking hebt.

Om te profiteren van deze diensten, moet je contact opnemen met het UWV en je situatie bespreken. Het UWV zal beoordelen of je in aanmerking komt voor bepaalde programma’s op basis van je behoeften en omstandigheden. Het is belangrijk om te weten dat de beschikbaarheid van deze diensten kan variëren afhankelijk van je situatie, zoals je arbeidsvermogen en werkervaring. Het is raadzaam om rechtstreeks contact op te nemen met het UWV voor specifieke informatie en begeleiding met betrekking tot loopbaancoaching via hun programma’s.

Previous

Coaching wat is het? (2023 compleet overzicht)

Next

Leefstijlcoach? Alles wat je moet weten

About Author

Marion

Hallo, Ik ben Marion Buur en ik ben een life coach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also