Wat is coaching (2023 compleet overzicht)

Marion Buur Coaching
zie winkel | + zie artikelen

Hallo, Ik ben Marion Buur en ik ben een life coach

Wat is coaching (2023 compleet overzicht)

 Wat is coaching? Veel mensen stellen deze vraag. Een antwoord vind je in dit artikel. Het geeft je een volledig overzicht over wat coaching is.

Wat is coaching?

Veel mensen vinden het lastig om in een paar zinnen te vertellen wat coaching nu precies is. 

 

Wat is coaching?

Coaching is een begeleidingsproces die mensen, teams of organisatie helpt bij het bereiken van hun persoonlijke of professionele doelen. Door middel van actieve luistervaardigheden, vraagstelling, feedback en het creëren van een ondersteunende omgeving wordt groei en ontwikkeling bevordert. Er wordt nieuw gedrag aangeleerd en nieuwe vaardigheden om doelen blijvend te behalen.

Wat is een coach en wat is een coachee?

Degene die de coaching uitvoert heet een coach. Degene die zich laat coachen heet een coachee.

De geschiedenis van coaching

Om goed te begrijpen wat choaching is, is het goed om even stil te staan bij de geschiedenis van coaching. Waar komt het woord coaching vandaan? En hoe is coaching ontstaan?

Waar komt het woord coach vandaan

Het woord Coach komt uit het Frans (coche) en werd gebruikt als verwijzing naar een wagen om mensen te vervoeren. Het besturen werd coaching genoemd. Het gebruik van het werkwoord “coachen” werd gebruikt bij het vervoeren van een gewaardeerd / waardevol persoon van waar hij was naar waar hij wil zijn. 

Hoe is coaching ontstaan

Halverwege de negentiende eeuw werd het woord coach gebruikt op de universiteit in van Oxford in Engeland om een priveleraar aan te duiden die studenten begeleidde bij de voorbereiding van tentamens. Eind negentiende eeuw vond het woord coaching zijn intrede in de sportwereld, wat duidde op de begeleiding van sporters naar wedstrijden. Eind twintigste eeuw werd ook het woord coahing gebruikt in de zakenwereld. Rond 1988 is er sprake van dat het woord coaching echt was ingeburgerd.

Wat is het doel van coaching

Het doel van coaching is om iemand te stimuleren om zich te bewegen naar een gewenst doel. 

Hierbij zijn 3 onderwerpen van belang:

  1. Inzage in huidige situatie
  2. Formuleren van heldere, nodige en aantrekkelijke doelen
  3. Begeleiden naar nieuwe situatie

Inzage huidige situatie coachee

Allereerst is het van belang om stil te staan bij de huidige situatie. Door inzicht te krijgen in de huidige situatie, wordt het makkelijker om iemand gewenste doelen te formuleren.

H3 Formuleren van doelen van een coachee
Op basis van de analyse van de huidige situatie, kunnen doelen worden geformuleerd. Om deze doelen de nodige impact te geven op het gedrag, zullen ze zo moeten worden geformuleerd dat ze helder zijn, dat duidelijk is wat de urgentie is en wat het voordeel is van het behalen van de doelen. Met andere woorden het is van belang om heldere, nodige en aantrekkelijke doelen te formuleren.

Begeleiden naar nieuwe situatie

Wanneer de doelen eenmaal zijn geformuleerd, begint het groeiproces. De coach gaat hierbij de uitdaging om bewustwording te creëren over de huidige situatie, draagvlak te creëren van de gewenste doelen en acties te stimuleren die zullen leiden tot een nieuwe situatie.

Wat doet een coach

Een coach helpt iemand doelen te bereiken door:

  1. Te luisteren en samen te vatten
  2. Te spiegelen/Confronteren
  3. Te inspireren
  4. Te motiveren

Een coach creëert bewustzijn omtrent, waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Een coach werkt eraan om overtuigingen en belemmerende gedachten of situaties weg te nemen. Met als focus het stimuleren van actieve groei richting het duurzaam behalen van doelstellingen

Wat is een professionele coach

Coaching geen beschermd beroep. Iedereen kan zich coach noemen. Daarom is het belangrijk te weten of de coach die jij kiest een professionele coach is.

Hoeveel coaches zijn er

De coaching business is booming. Er is heel veel vraag naar coaching en er is heel veel aanbod van coaches. Coaching is een van de hardst groeiende sectoren. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Volgens de laatste cijfers telt Nederland maar liefst 76.000 Coaches. Hierin zitten alle soorten coaches, die zich hebben aangemeld bij de Kamer van Koophandel. BRON 

Kenmerken van een professionele coach

Door deze enorme omvang van de markt, is het lastig te bepalen welke coach voor jou geschikt is. Heel veel mensen stellen zich dan ook de vraag: Hoe weet ik dat ik te maken heb met een professionele coach is? Om meer zekerheid te hebben, dat je te maken hebt met een professionele coach, let je op de volgende kenmerken:

  1. De coach werkt met een coachovereenkomst;
  2. De coach werkt aan de relatie met de coachee;
  3. De coach is gericht op inzichten van de coachee;
  4. De coach werkt richting een doel;
  5. De coach is actief met zijn/haar eigen ontwikkeling als coach professional;
  6. De coach is aangesloten bij een beroepsorganisatie voor coaches en werkt volgens ethische richtlijnen.
  7. De coach heeft aantoonbare coach ervaring
  8. De coach beschikt over accreditaties, certificaten en/of diploma’s.

Definitie van een professionele coach

Er is geen harde definitie voor een professionele coach. Er zijn coaches die voldoen aan alle bovenstaande kenmerken, maar er zijn er ook die er juist voor kiezen om een eigen invulling te geven aan de professionaliteit. 

Een voorbeeld hiervan zijn ervaringsdeskundige coaches. Dit zijn coaches die hun professionaliteit baseren op eigen ervaringen die zij hebben gehad. Dit gebruiken zij als kennisbasis, van waaruit zij mensen begeleiden. 

 

Persoonlijke keuze 

Voor welke coach je kiest is uiteindelijk een persoonlijke keuze. Er is geen sprake van een goede of foute keuze. Bedenk vooraf wel of je het belangrijk vindt of iemand voldoet aan de kenmerken van een professionele coach, zoals hierboven genoemd. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat de coach een opleiding heeft gevolgd en dat kan onderbouwen met bijvoorbeeld diploma’s of certificatien. Of ben jij iemand die bij het kiezen van een coach eerder voorkeur geeft aan andere kenmerken, zoals ervaringsdeskundigheid. 

Waarom coaching

Waarom je coaching zou willen inzetten, is om doelen te behalen in  2 situaties; enerzijds in situatie wat te maken heeft met je persoonlijke leven, anderzijds in een business situatie. Daarbinnen zijn weer zeer veel redenen te noemen, waarom je coaching zou willen inzetten. 

Om een voorbeeld te noemen, waarom je coaching in zou zetten in een persoonlijke situatie, is bijvoorbeeld wanneer je beter wilt omgaan met stress. Een voorbeeld waarom je coaching in zou zetten in een business situatie, is om een team binnen beter te laten functioneren binnen een organisatie.

Wanneer coaching

Coaching kan je inzetten, wanneer je graag een doel wilt bereiken, maar wat je moeilijk vind om zelf te realiseren. 

Coaching bij klachten

Veelal wordt coaching ingezet, wanneer er al van alles is geprobeerd, maar waarbij het steeds maar niet lukt om het doel te bereiken. Doordat dit steeds maar niet lukt, lijkt het doel steeds meer onhaalbaar. Soms kan dit proces zo ver worden doorgevoerd, dat er heel vervelende situaties zijn ontstaan. Er ontstaan klachten of problemen. Hoe langer dit proces, hoe belangrijker het wordt om een coach in te zetten. Coaching wordt hier dus ingezet wanneer er sprake is van klachten.

Coaching bij kansen

Wat we echter steeds meer zien, is dat coaching wordt gebruikt vanuit een ambitie om een zo optimaal mogelijk leven te ervaren of om een zo groot mogelijk resultaat te behalen. Dit is meer een preventieve benadering. Er wordt pro-actief gezocht naar coaching tools om alles eruit te halen wat erin zit. Dit kan naast een optimaal resultaat ook een bepaalde vorm van voldoening geven, doordat iemand hierbij vooraf verantwoordelijkheid toont voor zichzelf of voor een bedrijf. Coaching wordt hier dus ingezet wanneer er sprake is van kansen.

Welke soorten coaching

Coaching kun je indelen naar soorten en vormen. Soorten coaching heeft te maken met het doel, waarom coaching wordt ingezet. De indeling van coaching naar soorten coaching wordt ook wel genoemd het indelen van coaching naar thema. 

Bij vormen van coaching gaat het meer om het middel – de toegepaste interventie – om dat doel te bereiken. De indeling van coaching naar vormen coaching wordt ook wel genoemd het indelen van coaching naar methoden of indeling van coaching naar benadering.

Vormen van coaching, methoden van coaching, benadering van coaching is dus allemaal hetzelfde. 

Meest bekende soorten coaching:

  • Loopbaan coaching
  • Teamcoaching
  • Life coaching
  • Business coaching
  • Leadership coaching
  • Performance coaching
  • Stress coaching
  • WorkLife coaching
  • Mental coaching

Welke vormen coaching

Vormen van coaching gaat dus over het middel wat coaches gebruiken om iemand te begeleiden naar een gewenst doel. Ofwel het indelen van coaching naar methoden ofwel het indelen van coaching naar benadering.

De vormen van coaching kun je indelen naar 3 hoofdvormen en diverse 

Hoofdvormen coaching

Vormen van coaching Vormen van coaching kun je indelen naar 3 onderdelen

  1. Actie coaching
  2. Mental coaching
  3. Transformationele coaching

Methoden van coaching / Benaderingsvormen coaching

Tijdens het coachen kan een coach kiezen uit verschillende 

benaderingsvormen. Enkele benaderingsvormen van coaching zijn

  1. ntegrale coaching
  2. NLP Coaching
  3. Systemsich coaching
  4. Oplossingsgericht coaching, etcetera.

Is coaching iets voor mij?

Coaching is geschikt voor iedereen, dus ook voor jou. Ervaar jij bepaalde klachten? Lukt het jou maar niet om een bepaald doel te bereiken? Zijn er specifieke problemen waar je mee te maken hebt? Dan is coaching zeker iets voor jou. Je hoeft het niet alleen te doen. Uitstellen is daarbij ook geen goed idee. Een coach zet zich met veel liefde voor jou in. 

Heb jij aan de andere kanten helemaal geen klachten en gaat alles eigenlijk wel prima. Ook dan is coaching iets voor jou! Door middel van coaching kun jij zo optimaal mogelijk aan het stuur zitten van jouw leven of van jouw business situatie. Zo draag jij op een goede manier jouw verantwoordeijkheid voor jezelf en je omgeving. 

Wil je weten op waar jij het beste of het eerste gecoacht kan worden? Doe dan eerst de Groei Test en ontdek op welk vlak jij kunt groeien en welke coaches voor jou geschikt zijn. 

Ik zoek een coach, hoe vind ik die?

Als je een coach zoekt heb je verschillende manieren om deze te vinden

Wat zijn de kosten van een coach

Allereerst zit er een verschil tussen persoonlijk coachen of business coachen

Wat is het uurtarief van een coach

Persoonlijke coaching

Gemiddeld uurtarief voor persoonlijke coaching ligt tussen de EUR en EUR

Voor het coachen van koppels ligt dit tussen eur  en eur

Zakelijke coaching

Dat kan afhangen van het soort coaching en de doelstelling Ook hangt het af of de coaching zich richt op 1 persoon of meerdere personen tegelijkertijd

wordt coaching vergoed door de verzekering?

Wordt coaching vergoed door een werkgever?

Wat is het uurtarief van een coach voor zakelijk coaching

 

Ik wil direct aan de slag met coaching, hoe doe ik dat?

Als je direct wilt beginnen met het gebruiken van coaching dan kan dat. Zo kun je direct allerlei tools kiezen van allerlei verschillende coaches. Probeer bijvoorbeeld eens een webinar van een coach of lees eens een boek van een coach. Wil je direct contact met een coach? Dan is het verstandig om een afspraak in te plannen. Ook dit kun je doen op OYLHet mooie van deze tijd is, dat je eenvoudig een online call kan boeken. Zo hoef je niet eerst fysiek naar een coach toe, maar kun je gewoon direct online coaching ontvangen. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om te kiezen voor fysieke coaching, wanneer je dat prettiger vindt.

Welke coach is goed voor mij?

Zoek je een coach dan neem je de volgende stappen om een goede coach te vinden.

  1. Kies een categorie op OYL, waar jouw doelstelling  binnen valt 2 Filter op 1:1 coaching
  2. Bekjik de coaches die zich direct aanieden
  3. Boek een call of een 1:1
  4. Reken direct af. Jouw eerste coaching is geboekt, simpel en snel.
Marion Buur Coaching
zie winkel | + zie artikelen

Hallo, Ik ben Marion Buur en ik ben een life coach

Discussie 0

Plaats een comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *